خانه اعیانی آل طه کوهبنان


خانه اعیانی آل طه کوهبنان
خانه اعیانی آل طه یکی دیگر از آثار زیبا و تاریخی کوهبنان است که همه ساله به خصوص در ایام نوروز میزبان گردشگران بسیاری از سراسر کشور است . بنایی آجری و گنبدی که بر پشت بام آن بادگیری زیبا خود نمایی می کند. نمای جلوی ساختمان با آجر های تزئینی و به صورت هندسی مزین گردیده است فضا های موجود در این تالار ستوندار، هشتی، شبستان و حیاطی هستند که با درختان زیبا و کهن سال چنار به آن جلوه می دهد همین طور باغی از درختان پسته در مجاور حمام شخصی و قدیمی که نشان از اعیانی بودن این بنا دارد و قدمت آن متعلق به دوره پهلویه می باشد.
حیاط خانه اعیانی آل طه
خانه اعیانی آل طه از جاذبه های ارزشمند تاریخی استان کرمان واقع در شهرستان کوهبنان میباشد. این خانه تاریخی بنا بر بررسی های انجام شده توسط مورخان مربوط به دوره پهلوی میباشد و در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۲۷۸ به ثبت رسیده است.
هشتی
این بخش از خانه به شکلهای هشت ضلعی، نیمه هشت ضلعی و یا چهار گوش دیده میشود. هشتی برای تقسیم قسمتهای مختلف خانه و گاه دسترسی به خانههای دیگر استفاده میشد.
شاه نشین
در خانههای تاریخی اتاقی بود که نسبت به اتاقهای دیگر ارتفاع بیشتری داشت. در قسمت بالای آن سقف نیم گنبدی قرار داشت که باعث خنک شدن هوای آن میشد. چون شاه نشین پذیرای اعضای بزرگ خانواده و مهمانهای مهم بود، تزئیناتی همچون نقاشی، آیینه کاری و گچبری داشت. پنجرههای اتاق شاه نشین اغلب سه دری یا پنج دری بودند که با شیشههای رنگی تزئین یافته بود.
دالان
راهرویی که هشتی را به حیاط خانه متصل میکند، دالان نامیده میشود. دالان برای دیده نشدن اهل منزل و رعایت حریم خصوصی دارای پیچ و خم است.
سکو
در دو سوی در ورودی، برای افرادی مانند همسایهها که وارد خانه نمیشدند، محلی تعبیه شده بود که سکو نام داشت. به هر کدام از خانههای تاریخی که بروید سکو را به صورت دو طرفه یا یک طرفه کنار درب ورودی خواهید دید. اینجا فضایی برای استراحت و توقفهای موقت بوده است. وجود سکو در خانههای قدیمی نشان میدهد که اهالی خانه سر پا ماندن را برای افراد جلوی در صحیح و مودبانه نمیدانستند.
آدرس: این خانه در بلوار شهید صدوقی در شهر کوهبنان قرار دارد.